top of page
Search

Iskreno veselje

Updated: May 28, 2021

Mnogokrat ljudje verjamejo, da je Sveto pismo starodaven priročnik, ki je poln lažnih zgodb, nesmiselnih pravil in neuporabnih nasvetov. To pa je zelo daleč od resnice. Čeprav Sveto pismo ni bilo napisano nam, je bilo napisano za nas. Odlomki niso bili nikoli naslovljeni neposredno na nas, vsebujejo pa resnice, iz katerih se lahko učimo. Posledično Sveto pismo nikoli ne more biti nerelevantno, saj naslavlja univerzalno vprašanje človeštva in govori o naši notranji in neomajni potrebi po tem, da smo ljubljeni in sprejeti.


Sveto pismo vsebuje 66 različnih knjig, ki jih lahko razdelimo v 6 glavnih kategorij. Če veste, katero zvrst berete, boste lažje razumeli, kaj želi avtor sporočiti svojemu bralcu.

  • Zgodovinske zgodbe

Zapisi o zgodovinskih dogodkih ali metaforah, ki govorijo o Božjem ljudstvu od začetka stvarjenja do danes.

  • Poezija

Lepa in starodavna umetnina, ki je zelo drugačna od moderne ideje poezije, kot jo poznamo danes.

  • Modrostna literatura

Knjige, ki so polne modrih nasvetov, posvetovanja in zapovedi in vsebujejo mnogo filozofskih misli o življenju.

  • Preroki

Vizije o preteklosti in prihodnosti.

  • Evangeliji

Zgodbe o Jezusovem življenju izpred 2000 let, ki se dogajajo na Bližnjem Vzhodu.

  • Pisma

Navodila krščanskega življenja, ki so bila napisana posameznikom ali skupinam ljudi, ki so živeli v preteklosti, se pa to lahko nanašajo tudi na naša življenja danes.

Sveto pismo je eno najlepših daril, kar jih je Bog dal človeštvu, saj je to neposreden vir informacij o njem, njegovem značaju in njegovem življenju na zemlji po Jezusu. S Svetim pismom si lahko pomagamo pri sprejemanju odločitev in pri izboljšanju odnosov.


Sveto pismo pravi, naj se “veselimo v Gospodu zmeraj …” (Flp 4,4). Prvotna beseda “chaírō” pomeni veselje nad vsem. Apostol Pavel je odkril skrivnost veselja v vsaki situaciji. Ker je našel moč v Jezusu, je velik zgled nam, ki živimo danes.


Če pogledamo neposredno v pismo Filipljanom, vidimo veliko brezčasnih resnic, ki jih lahko prenesemo v naša življenja.

  1. Koristnost Kristusovega zgleda v obnašanju: “Da le živite tako, kakor je vredno Kristusovega evangelija! Tako bom, bodisi da pridem in vas vidim bodisi da bom odsoten, slišal o vašem vedenju, kako stojite trdno v enem duhu in kako se enodušno bojujete za vero evangelija …” (Flp 1,27)

  2. Življenje v enotnosti s prijatelji, družino in ostalimi: “... dopolníte moje veselje s tem, da ste istih misli in iste ljubezni, ene duše in enega mišljenja.” (Flp 2,2)

  3. Izkustvo resničnega miru, ki je dar od Boga: “In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.” (Flp 4,7)

Vse to je nadaljevanje tega, kar je Jezus delal na zemlji pred 2.000 leti in tu lahko vidimo, kako spoznavanje Boga spreminja življenja na bolje. Ob tem bi vas radi povabili, da tudi sami raziščete, kdo je bil Jezus in zakaj je še danes pomemben. Jezus namreč ne ponuja (le) obredov in tradicij, ampak popolno ljubezen, ki nam jo lahko da le on.


V preteklem mesecu smo raziskovali, kako Pavel gleda na veselje in trpljenje v pismu Filipljanom. Pavel je bil bolan, bil je v zaporu in imel je mnogo nasprotnikov, a njegove vere ni nič omajalo. V vsaki situaciji je trdno stal - zakaj? Kako lahko sredi težkih življenjskih okoliščin zapiše, “vedno se veselite v Bogu”? Isto veselje in isti mir, ki sta dala moč Pavlu, sta na voljo tudi nam danes. Zakaj si ne bi vzeli nekaj trenutkov in sami prebrali pisma Filipljanom ter videli, kaj ta Jezus ponuja?27 views0 comments

Comments


bottom of page